Ινδικό κοτόπουλο «TANDOORI»

Τάρτα Κοτόπουλο
10/01/2022
Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι.
10/01/2022

Άτομα

Η συνταγή είναι για 2 άτομα.

Υλικά

  • 2 ½ κιλά περίπου κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες, ή φιλέτο, ή μπουτάκια κοτόπουλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη* Αλάτι Χυμό, από 1 λεμόνι

Μαρινάδα «TANDOORI»

  • 2½ φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι
  • 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού Garam Massala

Η Garam Massala, είναι ένα μίγμα, με τα ακόλουθα μπαχάρια:

  • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κάρδαμο
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

Περιγραφή

Θέλεις να ξεφύγεις από τις κλασικές γεύσεις και να ταξιδέψεις μέσα από την κουζίνα σου στη μακρινή Ινδία; Τρεις εύκολες συνταγές σου δίνουν την ευκαιρία να νιώσεις… μαχαραγιάς.

Ετοιμασία

  • 1.Χαράζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω. Ανακατεύετε το τσίλι με το αλάτι και το βάζετε στις σχισμές του κοτόπουλου. Το αλείφετε με το χυμό λεμονιού και το αφήνετε να μείνει μέσα σε μια λεκανίτσα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • 2. Βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας εκτός από το γιαούρτι στο μπλέντερ και τα κάνετε μια πάστα. Βάζετε την πάστα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Βγάζετε το κοτόπουλο από το ψυγείο και βυθίζετε κομμάτι-κομμάτι στη μαρινανάδα για να καλυφθεί με το υλικό, απ’ όλες τις πλευρές.
  • 3. Σκεπάζετε με μια μεμβράνη το μπολ και το αφήνετε να μείνει στο ψυγείο, τουλάχιστον για 8 ώρες. Όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο νόστιμο θα είναι το κοτόπουλο.

Υπάρχουν δυο εκδοχές να τα μαγειρέψετε:

Στο γκριλ

  • 1.Ανάψτε το γκριλ σας σε μέτριο προς δυνατό.
  • 2.Βάλτε τη σχάρα του φούρνου σας πάνω σε ένα ταψί, για να μη στάζει το κοτόπουλο και σας λερώσει.
  • 3.Ακουμπήστε τα κομμάτια του κοτόπουλου πάνω στη καυτή σχάρα, αλείψτε τα με λίγο λάδι και βάλτε τα στη μεσαία θέση του φούρνου. Ψήστε τα, για 20-25 λεπτά γυρίζοντας τα συχνά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν.

Στα κάρβουνα

  • Βγάλτε τα από τη μαρινάδα, ακουμπήστε τα στη σχάρα του B.B.Q. Λαδώστε τα και ψήστε τα για 20-25 λεπτά γυρίζοντας τα 1-2 φορές. Κάθε φορά που θα τα γυρίζετε θα τα αλείφετε με τη μαρινάδα που σας έχει μείνει στο μπολ.
  • Το μυστικό μου: Όσο ψήνετε το Tandoori στα κάρβουνα κόψτε 1 κρεμμύδι σε δαχτυλίδια και βάλτε τα κάπου δίπλα να τα ψήσετε. Του πηγαίνει πάρα πολύ. Συνοδέψτε το με λευκό ρύζι και σάλτσα τομάτας chutney.